Tetőfedés

Miért fontos a tetőfedés?

Mint tudjak a tetőfedés legfontosabb feladata a belső terek védelme a csapadék, valamint az időjárás különböző hatásai ellen. A tetőfedési munkákhoz használható építőelemek anyaga, alakja és persze a mérete is nagymértékben függ a kiválasztott hajlásszögtől, hiszen a cserépfedésről minél gyorsabban el kell vezetnünk a vizet, mert különben az anyag átnedvesedhet. A tetőfedés során fontos a metszéspontok megfelelő kialakítása, mivel nagy szerepet játszanak az ereszcsatorna-rendszer és a szellőzés kialakításában. A tető megfelelő működését a szakszerűen beépített tetőfedő anyagok határozzák meg. Sok fajta tető létezik, ezért nem lehet egy általános szabályt mondani a tetőfedési munkálatok menetére, mert az egyes tetőfajták mindig más és más fedési eljárást és módszert igényelnek. Kemény fedéshez használt anyagok: cserép, Bramac, hódfarkú, valamint hornyolt fedés. Lágy fedéshez használt anyagok: bádog, alumínium, horgany, Lindab illetve réz zsindely fedés.

A tetőfedés rövid története

Napjainkban számos lehetőségünk van, ha tetőjavításra vagy éppen tetőszigetelésre van szükségünk. Ha a tetőfedő anyagokról beszélünk, akkor az építkezés stílusa és az épület jellege szerint érdemes dönteni. Lássuk, milyen úton jutottunk el a legmodernebb alapanyagokig!

Az iparosodásig a nád és a szalma voltak a legelterjedtebb fedőanyagok. A tetőfedés anyagát számottevően a természetben található természetes anyagok határozták meg. Hegyvidékeken és a városias jellegű településeken a fazsindely volt népszerű, az alföldi, mocsaras vidékeken pedig a nádfedést alkalmazták leginkább, bizonyos esetekben fémlemez fedést  is használtak. A fémlemezes és a kőpalás fedést középületeken, kastélyokon, templomokon, egyházi épületeken alkalmazták. Az égetett cserép csak a XX. század közepe fele vált igazán népszerűvé hazánkban. A napjainkban leggyakrabban alkalmazott megoldás a betoncserép és a műpala.

Tetőjavítással, tetőszigeteléssel kapcsolatban bátran keressen fel minket, hiszen a legmodernebb eszközökkel és alapanyagokkal végezzük munkánkat!

Ingyenes árajánlatkérés